12. Magyar Ökológus Kongresszus

A Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) és az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szervezésében 2021 augusztus 24-26. között rendeztük meg a 12. Magyar Ökológus Kongresszust, Vácott, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

A konferencián 201 kutató vett részt, öt plenáris és 108 szekció előadás hangzott el, 76 kutatást poszter formájában mutattak be a résztvevők. A három teremben párhuzamosan zajló huszonegy szekcióülés témái között voltak olyanok, amelyek az ökológia alapkérdéseivel foglalkoztak, mint a társulások szerveződése, a közösségi ökológia, a vegetációdinamika, a populációbiológia, a viselkedés ökológia, tájökológia, a molekuláris ökológia, az ökoszisztémák működése, vagy az ökofiziológia. Más szekciók a globális problémákhoz kapcsolódó alkalmazott ökológiai kutatásokat gyűjtötték össze, mint a gyep és erdőkezelés ökológiai hatásai, a városokban zajló ökológiai folyamatok, a klímaváltozás és invázió hatásai, természetvédelmi területek tervezése és kezelése, az ökológia és a társadalomtudományok kapcsolódási pontjai.

A konferencia programja és összefoglalói letölthetők.

A konferencián az alábbi plenáris előadások hangzottak el:

  • Báldi András: A magyar ökológia fejlődése: tudomány, láthatóság, lehetőségek. pdf
  • Barta Zoltán és Kosztolányi András: Utódgondozás a nagyfejű csajkónál: számoktól, bogarakon keresztül a molekulákig.
  • Batáry Péter: A biodiverzitás-védelem tájökológiai perspektívái. pdf
  • Bátori Zoltán: Mit árul el a töbrök jelenlegi élővilága a karsztterületek múltjáról és jövőjéről? pdf
  • Tóthmérész Béla: Modell alapú biodiverzitás és ökológia. pdf

A fiatal kutatók kiemelkedő poszterei Kiváló Poszter Díjban részesültek, ezeket Frei Kata (Szegedi Tudományegyetem), Lakatos Tamás (Ökológiai Kutatóközpont) és Somogyi Júlia (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság) vették át.

A szakmai programokon túl a MÖTE megtartotta ünnepi közgyűlését, ahol a MÖTE rendszeresen kiadott díjait adtuk át. A Magyar Ökológiáért Emlékplakettet Báldi András, az ÖK tudományos tanácsadója, a MÖTE Ifjúsági Díját Bátori Zoltán, a Szegedi Egyetem docense, az Ökológia Terjesztéséért Díjat Bihari Dániel, a 24.hu rovatvezető-helyettese vette át. A díjazottak laudációi itt olvashatók. A tisztújító közgyűlésen a MÖTE megválasztotta az új vezetőségét.

A konferencián a színvonalas szakmai programok mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílt a szabad eszmecserére, kötetlen beszélgetésekre, amire mindeninek igénye volt a járványhelyzet szociálisan visszafogott időszaka után.

A konferencia fotói

Köszönjük a résztvevőknek a színvonalas prezentációkat, a Tudományos bizottságnak a koordinációt, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának a helyszín biztosítását, a Magyar Tudományos Akadémiának és az Ökológiai Kutatóközpontnak az anyagi támogatást!

 

A Szervezőbizottság nevében,

Botta-Dukát Zoltán és Ódor Péter
A Szervezőbizottság társelnökei

Vácrátót, 2021. szeptember 1.