Nemzetközi növényökológus PhD találkozó az ÖK ÖBI és a MÖTE szervezésében

Időpont
2022. szeptember 22-25.
Helyszín
Poroszló

Nemzetközi növényökológus PhD találkozó az ÖK ÖBI és a MÖTE szervezésében

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatói, egyben a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesületének tagjai, rendezhették meg idén a közép-európai botanikus PhD hallgatók nemzetközi találkozóját, 2022. szeptember 22-25 között Poroszlón. Ez a találkozó nagy hagyományokra tekint vissza: Milan Chytrý és Botta-Dukát Zoltán indították el ezt az ikonikus eseményt nagyjából húsz éve. Azóta kétévente a botanikával foglalkozó PhD hallgatók és szenior kutatók találkoznak valahol Közép-Európában, a doktoranduszok bemutatják a kutatási terveiket és előzetes eredményeiket, és alkalom nyílott a szakmai vitákra is a barátságos hangulatú konferencián. Több fiatal kutató számára ez a rendezvény az első nemzetközi konferencia, az első angol nyelvű előadás színtere - amire évekkel később is jó szívvel emlékeznek vissza.

A járványhelyzet miatt sajnos néhány éves szünet következett a konferenciasorozatban, ám idén végre lehetőség nyílt a hagyomány újraélesztésére. Az idei évben legnagyobb örömünkre Magyarországon, az ÖK ÖBI kutatók – Botta-Dukát Zoltán, Deák Balázs és Valkó Orsolya –szervezésében rendeztük meg az eseményt.

Nagy volt az érdeklődés, hozzávetőleg 70 résztvevő érkezett összesen 16 országból. Emiatt a tudományos program nagyon feszes volt, hiszen minden résztvevő PhD hallgató előadást is tartott; ezek mind nagyon színvonalas bemutatók voltak, öröm volt őket hallgatni. A konferencia helyszíne a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum volt, ami tökéletes helyszín egy ilyen rendezvényhez. A kávészünetek alatt a résztvevők meg tudták nézni a kültéri és beltéri kiállításokat, és az akváriumokat, így még inkább fel tudtunk frissülni. Az előadások után esténként még további tudományos témákról folytattunk kötetlen beszélgetést. A két téma ez volt: 'Mennyire hasznosulnak a kutatásaink eredményei a gyakorlatban?' illetve 'A minőség vagy mennyiség számít jobban a tudományban?'. Vasárnap Deák Balázs vezetésével egy félnapos kiránduláson bemutattuk a résztvevőknek a Hortobágyi Nemzeti Park természeti szépségeit, a szikes gyepeket és mocsarakat, löszgyepeket és kurgánokat.

 

A konferenciát az Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete szervezte, a rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával valósult meg, amit ezúton is nagyon köszönünk. Köszönjük a résztvevők kifogyhatatlan lelkesedését, és aktív részvételét a konferencia minden programján. Köszönjük az ÖBIs kollegáknak, különösen Nagy Józsefnek, Lengyel Attilának és Kertész Miklósnak a szervezésben nyújtott segítséget. Köszönet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak a kirándulás támogatását.

 

Botta-Dukát Zoltán, Deák Valkó Orsolya és Deák Balázs szervezők

Résztvevők